Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

 Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόζα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλα νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της. Το στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού, οι μικρές φυσικές λίμνες και τα πυκνά δάση οξιάς που ξεκινάνε λίγο μετά τις όχθες.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική, τόσο από άποψη ομορφιάς, όσο και από άποψη πολλών σπάνιων φυτών. Στα ανατολικά της λίμνης, καθώς οι ορεινοί όγκοι ξεκινάνε να υψώνονται επικρατούν δάση μαύρης πεύκης και διάσπαρτα ρόμπολα, ενώ στα δυτικά ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας.
 Γύρω από τη λίμνη υπάρχει καλός ασφαλτόδρομος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στα κοπάδια, καθώς τα προστατεύουν μεγάλοι και επικίνδυνοι ποιμενικοί που έχουν μάθει να τα βάζουν με αρκούδες.



Για να πάτε στη λίμνη ακολουθήστε τον παλιό κεντρικό δρόμο Μετσόβου-Τρικάλων και στα 4,5 χλμ. στρίψτε αριστερά (υπάρχει πινακίδα). Αξίζει να κάνετε την κυκλική διαδρομή γύρω από τις όχθες της λίμνης γι’ αυτό υπολογίστε 16 χλμ. ως τα φράγματα (ακριβώς στη δστ. για Γρεβενίτι και Βοβούσα) και 16 χλμ. για την επιστροφή σας στον κεντρικό δρόμο, από τις βορινές όχθες (αυτό το κομμάτι είναι το ομορφότερο!).
Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα κινηθείτε άνετα σε ασφαλτόδρομο. Θα οδηγήσετε πάνω από μικρά φράγματα, θα χαρείτε μοναδικά τοπία καθώς στα νερά της λίμνης  καθρεφτίζονται οι χιονισμένες βουνοκορφές του Λύγκου και του Ζυγού, θα ψαρέψετε πέστροφες αν θέλετε, θα δείτε τα γιγάντια ρόμπολα πάνω στις ορεινές αμμουδιές. Τέλος, θα απολαύσετε ένα από τα πιο ωραία δειλινά της Πίνδου!















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες